HYROX bij The Fitnessclub Delft

HYROX, DE FITNESSWORKOUT VOOR IEDEREEN!

In de fitnessclub hebben we allemaal onze eigen doelen. De een wil wat meer conditie opbouwen, de ander grotere spierballen kweken en weer een ander probeert wat kilo's kwijt te raken. En dat is het mooie van fitness: er is voor ieder wat te doen. Maar wat nou als je niet van 't niveau CrossFit bent, maar wel graag eens in competitieverband jouw fitheid langs de meetlat wilt leggen? Dan is HYROX hét fitnessevenement waar je aan mee moet doen.

WAT IS HYROX?

HYROX is de ultieme en toegankelijke workout op het gebied van kracht én cardio. Een mix van conditietraining en functionele krachtoefeningen, waarbij het doel is om zo snel mogelijk een volledige serie te volbrengen. Bij een HYROX-evenement doen alle deelnemers dezelfde oefeningen op hetzelfde parcours. Het is de bedoeling dat je het gehele parcours zo snel mogelijk aflegt. Degene met de snelste tijd wint, zo simpel is het. Maar uiteindelijk ben je er natuurlijk voor jezelf en wil je gewoon een mooie tijd neerzetten (en het parcours afmaken).

WELKE OEFENINGEN DOE JE BIJ HYROX?

HYROX is toegankelijk voor iedereen maar dat wil niet zeggen dat het ‘appeltje-eitje’ is. De workout bestaat uit 8 rondes van 1km hardlopen, afgewisseld met functionele cardio- en krachtoefeningen. De oefeningen die aan bod komen zijn geïnspireerd op de basisbewegingen die het menselijk lichaam kan uitvoeren. Je kent ze misschien ook wel uit de sportschool:

 • 1000 meter op de Ski Erg
 • 50 meter slee push: je duwt een zware 'slee' vooruit
 • 50 meter slee pull: je verplaatst die slee door eraan te trekken
 • 80 meter burpee broad jumps, variatie op de burpee. Je springt naar voren i.p.v. omhoog
 • 1000 meter roeien
 • 200 meter farmers walk, oftewel vooruit wandelen met zware gewichten in beide handen
 • 100 meter sandbag lunges, de lunges die we wel kennen, maar dan met een zware zandzak op je rug
 • 75 of 100 wallballs: je gooit een zware bal tegen een muur

Je begint met 1 kilometer hardlopen, daarna doe je een fitnessoefening. Vervolgens loop je weer een kilometer, gevolgd door een andere oefening. Deze combinatie voer je in totaal acht keer uit. Oefen met de bewegingen die aan bod zullen komen tijdens de HYROX-workout en zorg ervoor dat je ze met de juiste techniek kunt uitvoeren. Je kunt het in groepsverband, met een Buddy of in je eentje trainen. Onze deskundige HYROX-trainers kunnen je hierbij helpen.

Waarin verschilt Hyrox van CrossFit?

Van buitenaf zien Hyrox en CrossFit er misschien behoorlijk hetzelfde uit: ze omvatten allebei trainingen met hoge intensiteit en functionele bewegingen, om een uitdagende training van het hele lichaam te creëren. HYROX biedt bewegingspatronen die minder complex en technisch zijn en minder blessuregevoelig dan bij CrossFit. Waar CrossFit evenementen nog wel eens kunnen afschrikken met al die gespierde mannen en vrouwen, is HYROX juist een heel toegankelijk fitnessevenement. Ongeacht welk niveau je traint, je kan meedoen: HYROX-fitness is voor iedereen. HYROX is The fitness race for every body!

De belangrijkste verschillen tussen CrossFit- en Hyrox-evenementen zijn:

 • De competitie: Hyrox-races zijn overal ter wereld altijd hetzelfde. Ze gebruiken dezelfde loopafstand en dezelfde oefeningen, in dezelfde volgorde. Omgekeerd bestaan CrossFit-wedstrijden meestal uit een verscheidenheid aan trainingsroutines, en deelnemers weten pas vlak voordat het evenement begint wat deze trainingen zullen zijn. Hyrox-evenementen kunnen ongeveer 60-90 minuten duren, wat langer is dan de meeste CrossFit-trainingen.
 • Oefeningen: Hyrox-oefeningen zijn geselecteerd omdat ze redelijk veilig en eenvoudig uit te voeren zijn, waardoor de race toegankelijk is voor de gemiddelde sportschoolbezoeker. CrossFit-workouts omvatten doorgaans complexere en geavanceerdere bewegingen die veel oefening vergen om de techniek onder de knie te krijgen.
 • Hardlopen: Hardlopen vormt de helft van een Hyrox-race, iets dat niet zo vaak voorkomt in een CrossFit-wedstrijd. 8 km hardlopen tijdens de Hyrox-race zal voor velen niet gemakkelijk zijn en het kan een nieuwe uitdaging vormen voor CrossFit-atleten.

Bekijk hoe je fysieke gesteldheid is met onze Body Check-up!

Heb je fysieke ongemakken? Onze fysiotherapeut kan je hiermee helpen. Kies voor voldoende beweging en voel je fitter!

Vraag een dagpas aan Doe de gratis lidmaatschapstest

HYROX

HYROX

HYROX

HYROX

HYROX